środa, 21 stycznia 2015

Wytrawne gofry owsiane z pietruszką i papryką

Gofry owsiane w kolejnej odsłonie:) Tym razem nie na słodko, ale w wersji bardziej wytrawnej, która pozwala przemycić trochę warzyw w atrakcyjnej formie. Zamiast pietruszki i papryki można użyć szpinaku, oliwek, marchewkowego puree lub tego co wyobraźnia Wam podpowie.


Składniki:
1 szklanka mąki owsianej (mąkę owsianą można w prosty sposób zrobić przy użyciu młynka do kawy i płatków owsianych, ale można też kupić gotową)
1 szklanka mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka oregano
trochę świeżo zmielonego pieprzu
słodka papryka w proszku
czerwona papryka drobno pokrojona
natka pietruszki
50 g rozpuszczonego  klarowanego masła lub 50 ml oleju np. słonecznikowego

Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę. Mąkę połączyć z sodą, dodać mleko, żółtko i masło, a następnie zmiksować do momentu, kiedy składniki się połączą. Dodać białko ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy, paprykę i pietruszkę, ponownie delikatnie zmieszać. Wylać cienką warstwę na gofrownicę.Piec do momentu aż gofry będą rumiane (około 5 minut, ale czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).


Gofry wychodzą chrupiące, a z podanej ilości składników wychodzi około sztuk. Podstawowy przepis można modyfikować i dodawać do ciasta różne dodatki, można zmienić także rodzaj mąki na orkiszową lub pszenną. U nas dziś także gofry owsiane z karobem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz