Najlepsze jest to, że ciasto się udało! Za to właśnie je uwielbiam:)
Składniki:
1,5 szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej
4 jaja
1 szklanka oleju
0,5 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 szklanki posiekanych orzechów
0,5 szklanki rodzynek
lub inne bakalie np. drobno pokrojone dakyle czy migdały w płatkach
Wykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem, miksując ok.3 minut na najwyższych obrotach miksera. W czasie miksowania stopniowo dodajemy olej. W osobnej misce łączymy obie mąki z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Wsypujemy do ubitych jaj, mieszamy, a następnie dodajemy marchewkę i bakalie. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy kaszką manną i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-55 minut.
Przepis na polewę z serka mascarpone tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz