wtorek, 3 lutego 2015

Cynamonowe ciastka jaglane z jabłkami

Delikatnie słodkie, pachnące cynamonem ciasteczka z kaszy jaglanej nie wymagają dodawania mąki, mleka, cukru czy jajek. Są zdecydowanie zdrowsze od biszkoptów i zasmakują nie tylko dzieciom:) Najsmaczniejsze są takie świeżo wyjęte z piekarnika!


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 jabłko
2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek
1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:
Kaszę przepłukać zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu kaszę zblendować na gładką masę, dodać do niej jabłko starte na tarce o drobnych oczkach, cynamon i rodzynki. Całość zamieszać. Z powstałej masy formować niewielkie kulki (aby łatwiej było je formować warto moczyć ręce w zimnej wodzie) i lekko je rozpłaszczać dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg). Z podanej ilości wychodzi około 14 ciasteczek.

Przegryzając ciasteczka jaglane Córkę Średnią nazwałam ostatnio dzieckiem:
- Nie jestem dzieckiem - oburzyła się.  - Jestem ludziem!
No i proszę, moja 3-latka zgadza się widać w pełni z J. Korczakiem, który twierdził, iż: "Dziecko jest pełnym człowiekiem, choć może innym niż dorośli (...); to nie jest dopiero zadatek na człowieka, człowieczek, ale człowiek już dziś i teraz."

1 komentarz:

  1. prosto i pysznie! a zaraz po upieczeniu są pewnie takie mięciutkie, że rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń