środa, 4 lutego 2015

Figowe pralinki obtaczane w amarantusie

Lubicie słodycze? Ja uwielbiam:) Zwłaszcza takie zdrowe, po zjedzeniu, których nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. Te pralinki figowe są pyszne, łatwe do chwycenia w rękę nawet dla maluszków, zrobienie ich zajmuje chwilę, a co najważniejsze są pełne wartości!

FIGI - regulują pracę układu pokarmowego, są bogate w potas, wapń, cynk oraz błonnik.
AMARANTUS - charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi, jest m.in.cennym źródłem żelaza i białka.
OLEJ KOKOSOWY - ma m.in. działanie bakteriobójcze i wirosobójcze.


Składniki:
200g fig
2 łyżki oleju kokosowego
ok.1/3 szklanki poppingu z amarantusa

Wykonanie:
Figi namoczyć w wodzie przez noc, odsączyć, zblendować z dodatkiem oleju kokosowego, a następnie uformować je w kulki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego). Gotowe kuleczki obtoczyć w poppingu z amarantusa i schłodzić w lodówce. 


Z podanej ilości składników wyszło około 15 pralinek. Zniknęły bardzo szybko, zatem daty przydatności do spożycia nie podam;)

Pralinki, trufelki, czekoladki...

1 komentarz:

  1. Tak, bardzo lubię takie zdrowe, słodkie kąski :-)

    OdpowiedzUsuń