środa, 21 stycznia 2015

Gofry owsiane z karobem


   W taki dzień jak dziś, kiedy poranek zaczyna się dla mnie wtedy, kiedy inni ludzie przewracają się w łóżkach na drugi bok, mam czas, aby przygotować na śniadanie coś bardziej twórczego niż kanapki. A dzisiaj właśnie Córka Średnia zjawiła się w naszej sypialni trochę po godzinie 4 rano (niedługo po tym jak zasnęło Niemowlę) konwersując z Mężem szykującym się do pracy:
Córka Średnia: - Dlaczego jest jeszcze ciemno?
Mąż: - Bo jest noc i powinnaś spać.
CŚ: - Ale ja nie lubię spać!
No i tyle. Spać nie lubi, ale jeść owszem, więc na śniadanie gofry:)




Składniki:
1 szklanka mąki owsianej (mąkę owsianą można w prosty sposób zrobić przy użyciu młynka do kawy i płatków owsianych, ale można też kupić gotową)
1 szklanka mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki karobu
1 łyżka drobnego brązowego cukru
50 g rozpuszczonego  klarowanego masła lub 50 ml oleju np. słonecznikowego

Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę. Mąkę połączyć z sodą i karobem, dodać mleko, żółtko i masło, a następnie zmiksować do momentu, kiedy składniki się połączą. Dodać białko ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Wylać cienką warstwę na gofrownicę.Piec do momentu aż gofry będą rumiane (około 5 minut, ale czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).

Gofry wychodzą chrupiące, można je zjadać same lub podać z ulubionymi dodatkami.Z podanej ilości składników wychodzi około 9 gofrów. Podstawowy przepis można modyfikować i dodawać do ciasta różne dodatki, można zmienić także rodzaj mąki na orkiszową lub pszenną. U nas dziś także wytrawne gofry z papryką i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz