piątek, 30 stycznia 2015

Pasta z czerwonej soczewicy z serem feta i czosnkiem

Dziś kolejna odsłona czerwonej soczewicy, tym razem w postaci pasty z serem feta i czosnkiem. Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych i z pewnością warto ją włączyć do diety dziecka i swojej. Jest m.in. źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu czy kwasu foliowego. Czerwona soczewica jest jej najpopularniejszym gatunkiem. Właściwie jest to soczewica brązowa, pozbawiona łupin, dzięki czemu jest łatwiej przyswajalna. Nie trzeba jej namaczać, łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu jest świetnym składnikiem past czy zup.


Składniki:
0,5 szklanki suchej soczewicy
0,5 kostki sera feta
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Soczewicę gotować ok.15 minut, odsączyć na sicie, wystudzić. Do soczewicy dodać pokruszony ser feta i czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie zblendować na gładką masę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz