Składniki:
0,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła
20 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki zalać letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia czyli do momentu kiedy zaczyn podwoi swoją objętość. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko i wyrośnięty zaczyn, a następnie wyrobić ciasto i dodać do niego roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować dość cienko, posmarować powidłami śliwkowymi lub innym nadzieniem, a następnie zwinąć jak roladę i pokroić w plasterki. Ułożyć w odstępach i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Z podanej ilości składników wychodzi około 16-18 ślimaczków.
Przepis zainspirowany Cynamonkami z bloga http://www.mojewypieki.com i potrzebą chwili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz