środa, 14 stycznia 2015

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Lubię takie zdrowe smarowidła! Fajnie sprawdzają się do pieczywa np. na szybką kolacyjkę. A że Córka Średnia  bez chlebka obejść się nie może, to przynajmniej kanapkę mogę jej posmarować czymś pożywnym:)


Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
słoiczek suszonych pomidorów
0,5 szklanki słonecznika
2 ząbki czosnku
łyżeczka czerwonej papryki
tymianek, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie. Pomidory pokroić drobno, słonecznik uprażyć na suchej patelni. Połączyć soczewicę z pomidorami i słonecznikiem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zblendować na gładką masę. W razie potrzeby i w zgodzie z własnymi i dzieciowymi upodobaniami doprawić lub dodać nieco oliwy z suszonych pomidorów.

Niemowlę skończyło właśnie 4 miesiące. Zastanawialiśmy się ostatnio z Małżonkiem jak będzie wyglądało jej jedzenie, co zje jako pierwsze i czy w jej przypadku BLW też się tak rewelacyjnie sprawdzi. Zastanawianie zastanawianiem, a kilka dni później zobaczyłam Córkę Średnią pakującą Niemowlęciu wafelek kukurydziany ze zdjęcia do buzi. To już wiem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz