niedziela, 19 lipca 2015

Zupa wiśniowa

Nie będę ukrywać - uwielbiam letnie, owocowe zupy;) W upalny dzień nic nie smakuje lepiej niż podana w temperaturze pokojowej, lekko cierpka, aromatyczna zupa wiśniowa. Póki trwa sezon trzeba korzystać, zwłaszcza, że przygotowanie takich zup nie zajmuje dużo czasu, a dzieci je uwielbiają!


Składniki:
0,5 kg wiśni
1 litr wody
2 łyżki brązowego cukru (lub więcej wg. upodobań)
2 goździki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,25 kg makaronu np. typu kokardki

Przygotowanie:
Wiśnie wydrylować, zalać wodą, dodać goździki i cukier, gotować około 10 minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić łyżkę mąki ziemniaczanej, dodać do zupy, ponownie zagotować. Osobno ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerze, zalać zupą wiśniową. Podawać po schłodzeniu.

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam zupy owocowej ale patrząc na to zdjęcie mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam zupy owocowej ale patrząc na to zdjęcie mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, zupy owocowe to u nas hit letniego sezonu! Nie tylko wiśniowa, ale też truskawkowa, czereśniowa, jagodowa.

    OdpowiedzUsuń