Składniki:
100 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych, bez dwutlenku siarki)
600 ml wody (mineralnej, przegotowanej lub przefiltrowanej)
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na noc. Rano podgrzać garnek z wiórkami, tak, żeby były dość mocno ciepłe, a następnie zblendować przez kilka minut. Wiórki przefiltrować przez gazę i dobrze odcisnąć.
Jeśli chcemy mieć dodatkową porcję mleka (już nieco bardziej rozcieńczonego, ale nadal mogącego być fajną bazą placuszków, kaszki, etc.) wiórki przekładamy z powrotem do blendera, wlewamy dodatkowe 300 ml wody, ponownie blendujemy i filtrujemy przez gazę.
Mleko (jeśli nie zostanie natychmiast wypite, co u mnie w domu zdarza się niezwykle często) przechowujemy w lodówce. W trakcie przechowywania mleko się rozwarstwia, co jest procesem normalnym, naturalnym i odwracalnym;)
Pozostałe, po przygotowaniu mleka, wiórki zużywamy np. do upieczenia kokosanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz