Składniki:
1 kg wiśni
3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do garnka. Zasypać je cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie garnek postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 90-120 minut (w zależności od tego, jaką konsystencję chcecie uzyskać). Konsystencję najlepiej sprawdzić wykonując tzw. test zimnego talerzyka;) Talerzyk wkładamy do zamrażarki, kiedy się schłodzi wylewamy na niego odrobinę dżemu i po chwili sprawdzamy czy nam odpowiada (po odwróceniu do góry dnem dżem nie powinien ściekać z talerzyka). Jeśli Wasze dzieci, jak moje, nie przepadają za dużymi kawałkami owoców w smarowidłach to na tym etapie można dżem zblendować, co dodatkowo go zagęści (jeśli jednak jesteście fanami całych owoców w gęstym dżemie to gotowanie zajmie jeszcze trochę czasu - dodatkowe 60 minut co najmniej). Po zblendowaniu dżem doprowadzamy ponownie do wrzenia, a następnie przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Słoje zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem, aby powoli stygły.
Dżem zjadamy, kiedy przyjdzie nam na niego ochota;) Wybornie smakuje z naleśnikami czy chrupiącym chlebkiem ryżowym. Z podanej ilości wiśni wyszły mi 3 słoiczki dżemu o pojemności 190g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz