niedziela, 19 lipca 2015

Muffiny bananowe z porzeczkami

Dojrzałe banany, swoją słodyczą, świetnie równoważą kwaskowe porzeczki. Wilgotne, pożywne muffinki, znikają błyskawicznie. Są smaczne i zdrowe, nie wymagają użycia cukru, a połowa mąki jest pełnoziarnista, zatem na drugie śniadanie lub podwieczorek będą idealne.


Składniki:
1 szklanka mąki (ja używam 0,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej)
pół szklanki oleju rzepakowego
2 dojrzałe banany
łyżeczka sody
garść czerwonych porzeczek
garść białych porzeczek

Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich rozbełtane jajka i olej. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę i sodę. Suche składniki dodać do mokrych, wsypać porzeczki i delikatnie zamieszać. Napełnić foremki do muffinek (do ok. 3/4 wysokości) piec ok. 18 minut w temperaturze 175 stopni.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, z porzeczkami musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat mam mnóstwo porzeczek w ogródku, więc na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę ogrodowych porzeczek! Koniecznie daj znać potem czy muffiny smakowały:)

      Usuń