Tym razem jaglanka w wersji ekspresowej, o subtelnym, migdałowym posmaku i delikatnej konsystencji. Przygotowuję ją z płatków jaglanych, co bardzo przyspiesza poranne "ogarnianie się", bo gotowanie trwa zaledwie 1 minutę, a nie 20! Przy trójce dzieci każda minuta ma znaczenie, w związku z tym ekspresowa jaglanka bardzo przypadła mi do gustu;) Dodatkowo przygotowana jest na domowym mleku migdałowym, pełnym cennych składników i szkoda tracić je podczas długiej obróbki termicznej. Polecam.
Składniki:
1 szklanka domowego mleka migdałowego
8 łyżek płatków jaglanych
szczypta cynamonu
opcjonalnie łyżka syropu klonowego czy innego "słodziwa" (jeśli do produkcji mleka nie był użyty, chociaż ja, osobiście nie dosładzam ani mleka, ani jaglanki i dzieci, na szczęście, to akceptują)
Przygotowanie:
Mleko zagotować w garnku, dodać płatki jaglane i gotować jeszcze ok.1 minuty, mieszając. Po napęcznieniu płatków przełożyć na miseczki, posypać cynamonem i udekorować.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń