Owsianka zdecydowanie najczęściej gości na naszym stole o poranku. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa, można zrobić ją na wiele różnych sposobów, więc trudno się dziwić;) Wersja z truskawkami jest jedną z moich ulubionych. A gdyby tak truskawki były z własnej uprawy? Póki co zamiast grządek Małżonek na balkonie pielęgnuje sadzonki w doniczkach. I pierwsza sztuka już się czerwieni!
Składniki:
1 i 1/2 szklanki truskawek
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1/2 szklanki błyskawicznych płatków orkiszowych
garść migdałów w płatkach
1 i 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Truskawki opłukać i oderwać listki. Płatki owsiane i orkiszowe zalać gotującą wodą i zostawić do
napęcznienia. Część truskawek drobno pokroić i wymieszać z płatkami,
część odłożyć do dekoracji. Migdały podprażyć na suchej patelni. Po nałożeniu do miseczek posypać wierzch płatkami migdałów.
taka sezonowa owsianka jest pycha!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie:)
OdpowiedzUsuń