Te lekkie, pyszne kokosanki powstają u nas z wiórków pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a potem można cieszyć się ich smakiem i zabrać je np. jako przekąskę w plener. Mają wprawdzie w składzie cukier, ale i tak biją na głowę np. sklepowe biszkopty.
Składniki:
1 duże jajko
2 łyżki brązowego cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki)
100 g wiórków kokosowych (np. pozostałych po produkcji mleka)
Przygotowanie:
Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, nie przerywając ubijania dodać żółtko. Wsypać wiórki i delikatnie zamieszać. Masę wyłożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz