wtorek, 14 lipca 2015

Jabłka pieczone z porzeczkowym nadzieniem

Pieczone jabłka, pachnące cynamonem lub wypełnione kapką słodkiego miodu i garstką kwaskowych porzeczek, to ciekawa alternatywa na prosty w przygotowaniu i smakowity podwieczorek. Konieczność poszukiwania lekkostrawnych potraw w ostatnich dniach przypomniała mi o tym, zapomnianym już nieco przeze mnie, przepisie. Niemowlę, Córka Średnia, a nawet Nastolatek pałaszują z ochotą, bo, co tu kryć, takie jabłka są przepyszne!
 




Składniki:
4 duże jabłka
1/2 szklanki wody
masło
Nadzienie:
2 łyżeczki miodu
garść porzeczek
lub
cynamon
brązowy cukier
lub
garść rodzynek, orzechów włoskich, migdałów
odrobina miodu
lub
czego dusza zapragnie;)


Przygotowanie:
Jabłka umyć, ściąć górną część, a środek wydrążyć usuwając gniazdo nasienne. Środek wypełnić np. połową łyżeczki miodu i kilkoma porzeczkami. Jabłko przykryć odciętą, górną częścią i położyć na nim kawałeczek masła (ok. 1/3 łyżeczki). Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, na spód naczynia wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30-40 minut.

1 komentarz: