wtorek, 21 lipca 2015

Domowe mleko migdałowe

Kolejne mleko roślinne, które gości w naszym domu już od jakiegoś czasu. Tym razem to mleko z delikatną migdałową nutą, które świetnie nadaje się i do picia, i jako baza kaszek, owsianek, budyniów, etc., ale i do kawy (co ważne dla mam małych dzieci, permanentnie niedosypiających). Mleko migdałowe jest szybkie i w przygotowaniu, bardzo smaczne i bogate w cenne składniki, chociażby wapń, której zawiera 4 razy więcej niż mleko krowie!

Składniki:
100g migdałów blanszowanych
2 kubki wody (ok.600 ml) mineralnej lub przefiltrowanej
opcjonalnie łyżka syropu klonowego


Przygotowanie:
Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Rano zblenduj migdały z wodą, w której się moczyły, a następnie przeciśnij je przez gęste sito lub gazę (mi osobiście najlepiej sprawdza się w tym celu pielucha tetrowa;) i dobrze odcisnąć. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz