sobota, 29 sierpnia 2015

Puszysty omlet z pomidorami i mozarellą

Omlety są moim niedawnym odkryciem, nie jadało się ich w moim domu rodzinnym i nie sądziłam, że mogą tak zasmakować mojej rodzinie, a ich wykonanie jest takie proste! Czasem powstają na deser - z owocami i syropem klonowym, czasem na kolację lub śniadanie - jak ten z pomidorami i mozarellą, czasem nawet, gdy brakuje mi pomysłu na obiad i czasu na jego wykonanie - stają się daniem obiadowym - w połączeniu z cukinią czy zielonym groszkiem. Zjada je Niemowlę (z błyskawiczną prędkością, zjada Córka Średnia, ba - nawet Nastolatek, który do tej pory gardził jajkami w niemal każdej postaci (od jajka na miękko, przez takie na twardo, sadzone czy jajecznicę).





Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki 
1/2 opakowania sera mozarella
1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
pieprz
bazylia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, a następnie dodać mąkę, miksując dalej. Do masy jajecznej dodać drobno pokrojony ser mozarella oraz pomidora pokrojonego w kostę. Masę doprawić bazylią oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu) i smażyć na średnim ogniu, do momentu kiedy dół osiągnie właściwy stopień wypieczenia, a góra będzie lekko ścięta. Odwrócić omlet i smażyć jeszcze przez chwilę. Podać ciepły, np. w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Smacznego!


Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2015 u Mopsa w kuchni.

Warzywa psiankowate 2015

1 komentarz:

  1. Idealny na śniadanie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń