Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
1/2 opakowania sera mozarella
1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
pieprz
bazylia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, a następnie dodać mąkę, miksując dalej. Do masy jajecznej dodać drobno pokrojony ser mozarella oraz pomidora pokrojonego w kostę. Masę doprawić bazylią oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu) i smażyć na średnim ogniu, do momentu kiedy dół osiągnie właściwy stopień wypieczenia, a góra będzie lekko ścięta. Odwrócić omlet i smażyć jeszcze przez chwilę. Podać ciepły, np. w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2015 u Mopsa w kuchni.
Idealny na śniadanie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń