wtorek, 18 sierpnia 2015

Dwukolorowa zupa krem z cukinii z podprażonymi pestkami dyni

Krem z cukinii w dwóch kolorach? A dlaczego nie! Świetnie smakuje i ciekawie wygląda, czy można chcieć więcej? Taki talerz dwukolorowej zupy z pewnością przykuje zainteresowanie nie tylko najmłodszych głodomorów... Chociaż Ci właśnie mają największą zabawę z eksperymentalnym mieszaniem kolorów i sprawdzaniem wyników;)




Składniki:
2 średniej wielkości cukinie - jedna z kolorze zielonym, druga w kolorze żółtym
cebula
2 ząbki czosnku
2 kubki wody (po 300 ml)
świeżo zmielony kolorowy pieprz
pietruszka
curry
słodka papryka
odrobina oleju rzepakowego lub masła klarowanego
Do dekoracji:
garść pestek dyni

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podzielić na połowę i każdą z połówek zeszklić osobno na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili do każdej porcji cebuli dodać cukinię (umytą, pokrojoną w kostkę, ale nieobraną), przez moment podsmażać razem po czym podlać 300 ml wody. Do każdej porcji dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Zblendować osobno oba kremy. Krem z żółtej cukinii doprawić świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i szczyptą curry. Krem z zielonej cukinii doprawić pietruszką i pieprzem. Nakładać zupy z dwóch przeciwnych stron talerza. Na talerzach udekorować podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

1 komentarz: