wtorek, 18 sierpnia 2015

Lody truskawkowe z mascarpone

Upalne lato zachęca do poszukiwań nowych pomysłów na lody! Te zrobione z mascarpone są cudnie kremowe, delikatnie truskawkowe, idealne na gorący dzień. A co najważniejsze - mają prosty, fajny, naturalny skład i dlatego można je podać dzieciom bez wyrzutów sumienia. W przeciwieństwie do sklepowych lodów truskawkowych zawierają truskawki, nie ma w nich za to cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego, aromatów, gumy guar i innych chemicznych dodatków....

Jako ciekawostka i dla porównania - skład lodów truskawkowych algida:
odtworzone mleko odtłuszczone (63%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, sok truskawkowy z soku zagęszczonego (5%), tłuszcz roślinny, serwatka, mleko odtłuszczone w proszku, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe, polirycynooleinian poliglicerolu), śmietanka w proszku (0,1%), zagęszczony sok z buraka czerwonego, kwas (kwas cytrynowy), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), aromaty, tłuszcz mleczny

Wiedząc co w nich jest warto poświęcić chwilę i zrobić lody własnoręcznie!




Składniki:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki
1,5 szklanki truskawek
3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Ser mascarpone zmiksować z syropem klonowym na gładką masę. Truskawki zblendować. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać stopniowo mus truskawkowy oraz ser mascarpone. Przełożyć do zamrażarki w zamkniętym pojemniku. Mrozić ok.3-4 godzin, mniej więcej co godzinę mieszając. Przełożyć do wafelków, pucharków, miseczek lub wyjadać łyżką bezpośrednio z pojemnika...;)

 Jeśli masa jest mrożona dłużej zamarza "na kość", wtedy po wyjęciu trzeba odczekać jakiś czas, aby lody nabrały właściwej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz