wtorek, 25 sierpnia 2015

Korzenna owsianka ze śliwkami

Powoli poranki robią się coraz chłodniejsze, a w powietrzu czuć już jesień. Na straganach letnie owoce zaczynają ustępować tym późniejszym -są już papierówki, gruszki, śliwki wszelakie...Właśnie ze śliwkami przygotowałam dzisiejsze śniadanie dla nas - owsiankę o lekko korzennym aromacie.


Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki wody
łyżeczka miodu
łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (bez cukru w składzie i innych zbędnych dodatków
po 4 śliwki na każdą porcję owsianki (u mnie 12;) 

Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodajemy płatki owsiane, gotujemy do momentu aż napęcznieją i wchłoną wodę. Do płatków dodajemy przyprawy korzenne i łyżeczkę miodu. Dwie śliwki dla każdej porcji kroimy drobno i mieszamy z płatkami, dwie pozostałe kroimy w plasterki i dekorujemy nimi owsiankę. Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyszna owsianka na dobry początek dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiankę i jaglankę jem każdego dnia na śniadanie, w piernikowo-świątecznej wersji nie próbowałam. Dobry pomysł i na pewno smaczny :-D

    OdpowiedzUsuń