poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Jaglany budyń kokosowy z truskawkowym musem

Niebiańsko delikatny, lekko kokosowy, podany w towarzystwie owocowego musu - po prostu pyszny! Świetny na śniadanie lub na deser. Polubią go nawet sceptycy kaszy jaglanej, bo jej smak jest właściwie niewyczuwalny, a przygotowanie szybkie. Ma jedną małą wadę - błyskawicznie znika;)



Składniki:
2 szklanki mleka kokosowego (u mnie domowe mleko kokosowe)
4 łyżki zmielonej kaszy jaglanej (ja mielę ją w młynku do kawy)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego

Składniki na mus truskawkowy:
0,5 szklanki truskawek świeżych lub mrożonych
odrobina syropu klonowego lub innego słodziwa

Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzać w garnku, w tym czasie zmielić 4 łyżki kaszy jaglanej. Do gotującego się mleka wsypać zmieloną kaszę jaglaną, dodać łyżkę oleju kokosowego i łyżkę syropu klonowego. Gotować do zgęstnienia (zajmuje to dosłownie chwilkę), ciągle mieszając. Truskawki zmiksować z odrobiną syropu klonowego. Podawać z musem truskawkowym, musem z innych owoców, domową konfiturą czy świeżymi owocami.

Przepis zaczerpnięty z bloga Jadłonomia i nieco zmodyfikowany.

1 komentarz: