środa, 5 sierpnia 2015

Gęsta zupa-krem z cukinii z cukiniowymi krakersami, pietruszką i podprażonymi migdałami

Cukinia gościła w naszej kuchni od dawna, ale głównie jako składnik leczo czy baza placuszków, postanowiłam jednak wykorzystać ją też na inne sposoby... Dzięki temu pojawiło się u nas kilka nowych potraw:) Gęsta zupa-krem z cukinii z cukiniowymi krakersami, pietruszką i podprażonymi migdałami jest jedną z nich. Zupa jest sycąca, aromatyczna, fantastycznie zielona i szybka w przygotowaniu zatem polecam!



Składniki:
2 młode cukinie
cebula
2 ząbki czosnku
kubek wody (300 ml)
świeżo zmielony kolorowy pieprz
odrobina oleju rzepakowego lub masła klarowanego
Do dekoracji:
pietruszka lub koperek
niewielka garść migdałów w płatkach
cukiniowe krakersy lub grzanki z razowego pieczywa

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili dodać cukinie (umyte, pokrojone w kostkę, ale nieobrane), przez moment podsmażać razem po czym podlać wodą. Dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Całość zblendować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzach udekorować pietruszką, podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i cukiniowymi krakersami lub razowymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz