niedziela, 6 września 2015

Genialne ciasteczka z...ciecierzycy

Tak! Zrobiłam to wreszcie! Upiekłam ciasteczka z ciecierzycy! I...są pyszne:) A jakie zdrowe! Słodyczy dodaje im banan i sok jabłkowy, wyjątkowego smaku masło orzechowe. Zajadam się nimi ja, Nastolatek (który, oczywiście, nie został poinformowany co mają w sobie owe ciasteczka, bo wtedy nawet by się do nich nie zbliżył), Córka Średnia i Niemowlę, a także Małżonek. Głównie...Małżonek... Jak widać na zdjęciach przywłaszczył sobie całe pudełko cieciorkowych ciasteczek i ciężko przychodziło mu podzielenie się, ech;)


Składniki:
1 kubek ciecierzycy (objętość po namoczeniu i ugotowaniu)
100 ml soku jabłkowego
1 banan
2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć i pozostawić na całą noc, rano gotować ok. 1 godziny. Po ostudzeniu zblendować ją z sokiem jabłkowym i bananem, dodać masło orzechowe i wymieszać. Wykładać łyżką niewielkie ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 175 stopniach.






7 komentarzy:

  1. super pomjysł, uwielbiam cieciedzycę, koniecznie muszę spróbować!
    u mnie za to dziś zagoszczą falafele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS widzę, że mamy sporo wspólnego, również jestem z wykształcenia pedagogiem edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej, tylko dzieci mam 2 ale to jeszcze wszystko przedemną, może kiedyś :)

      Usuń
    2. o widzisz jeszcze zapomniałam o książkach i blw :)

      Usuń
    3. Falafele i humus też bardzo lubimy, ale użycia cieciorki do ciasteczek się obawiałam. Efekt zaskakująco smaczny, zatem polecam! O mnie-faktycznie sporo wspólnego mamy:)

      Usuń
  2. Wcale się nie dziwię, że dzielić się nie chce ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zauroczyło mnie pudełko na te pyszne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olka - mnie też:) Przywędrowało do nas w prezencie (z nieco mniej zdrową zawartością wprawdzie) i świetnie się sprawdza do przekąsek!

    OdpowiedzUsuń