piątek, 1 stycznia 2016

Cynamonowe muszelki z ciasta francuskiego

Są takie sytuacje, jak na przykład noworoczne spotkanie z przyjaciółmi, kiedy potrzebujemy czegoś pysznego w ekspresowym tempie... Wtedy niezastąpione okazuje się ciasto francuskie:) Dziś powstały z niego cynamonowe ślimaki - uwielbiane przez młodszych i starszych, błyskawiczne, banalnie proste!


Składniki:
1 opakowanie  gotowego ciasta francuskiego
1/3 szklanki brązowego cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Cukier wymieszać z cynamonem i oprószyć nim rozłożony arkusz ciasta francuskiego, lekko dociskając. Brzegi arkusza następnie złożyć do linii środkowej i ponownie oprószyć cukrem i cynamonem. Ponownie złożyć brzegi do środka, w sposób pokazany na fotografii, oprószyć. Złożyć obie połówki razem i pokroić ciasto nożem, na plastry szerokości niecałego centymetra. Ułożyć plastry na blasze, posypać pozostałym cukrem i cynamonem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, w piekarniku nastawionym na termoobieg. Studzić na kratce.



 Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz