sobota, 16 stycznia 2016

Zupa dyniowa z soczewicą

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca, a do tego w pięknym pomarańczowym kolorze - taka jest zupa dyniowa z soczewicą. Lubię ją przyrządzać w okresie jesienno-zimowym, kiedy rodzimych owoców i warzyw jest niewiele do wyboru, a i kolorów za oknem brakuje... Podana z chrupiącymi grzankami z razowego pieczywa smakuje wszystkim domownikom.


Składniki:
1 cebula
3 marchewki
4 ziemniaki
1 dynia (około 1 kg)
szklanka czerwonej soczewicy
pieprz kolorowy
papryka słodka
papryka ostra
curry
lubczyk
odrobina oleju
woda - 2 litry

Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku. Marchew, ziemniaki, dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka w w/w kolejności. Dolać wodę i dodać soczewicę, a następnie doprawić do smaku. Gotować aż warzywa zmiękną - około 30 minut, a następnie zblendować na gładką masę. Podawać np. z grzankami z razowego pieczywa i listkiem świeżego lubczyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz