niedziela, 17 stycznia 2016

Koktajl bananowo-truskawkowy z chia

Nasiona chia czyli szałwii hiszpańskiej słyną ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych. Ich właściwości zdrowotne doceniane były już...przez Azteków! Nasiona chia zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej omega-3 niż łosoś, więcej żelaza niż szpinak. Ponad to zawierają potas, cynk, magnez, fosfor, antyoksydanty, błonnik, pełnowartościowe białko i wiele innych dobroczynnych substancji. Pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom serca, nadciśnieniu, wspomagają pracę mózgu oraz regulują pracę jelit.



Składniki:
1 dojrzały banan
garść truskawek (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Banana obrać, odkroić końcówki, zblendować z jogurtem i truskawkami. Dodać nasiona chia, zamieszać i odstawić do momentu, aż nasiona napęcznieją (ok. 1 godziny).

1 komentarz: