środa, 5 sierpnia 2015

Gruszkowy kisiel


Kisiel z torebki? Nie ma mowy! Zwłaszcza, że zrobienie domowego trwa krócej niż pójście do sklepu, nie ma w nim sztucznych dodatków, za to można wykorzystać ulubione owoce, dodać szczyptę ulubionych przypraw i cieszyć się smakiem.


Składniki:
2 dojrzałe gruszki (opcjonalnie połówka trzeciej gruszki do dekoracji)
200 ml wody
łyżeczka miodu
0,25 łyżeczki cynamonu (może też być imbir, wanilia czy kardamon)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu ok.10-15 minut (aż owoce zmiękną). Dodajemy przyprawy, miód, miksujemy na gładką masę i ponownie podgrzewamy. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dolewamy ją powoli do gotującego się kisielu, mieszając całość. Nalewamy do miseczek, dekorujemy pokrojoną w ósemki gruszką i zjadamy na ciepło lub zimno.

Gruszkowy kisiel zniknął dziś błyskawicznie w brzuchach moich pociech - Niemowlę początkowo dzielnie machało łyżeczką, potem maczało w kisielu obie ręce oblizując je na zmianę, a ostatecznie przechyliło szklankę i kisiel...wypiło do ostatniej kropli;)


1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam gruszkowe kisielu, a z pewnością smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń