wtorek, 11 kwietnia 2017

Chrupiące gofry z...serka homogenizowanego

Eksperymentów gofrowe trwają u nas w najlepsze. Powstały już m.in.: gofry owsiane, jaglane, na soku jabłkowym, korzenne, warzywne....Dziś kolejny sukces - gorfry z serka homogenizowanego! Chrupiące, sycące i smaczne - idealne np. na śniadanie:)


Składniki:
150g serka homogenizowanego
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
1 łyżka syropu klonowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Serek homogenizowany wymieszać dokładnie z mąką, dodać jajko, odrobinę proszku do pieczenia i syropu klonowego. Ciasto (dość gęste) wylewać do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażyć aż do osiągnięcia porządanego koloru i stopnia wypieczenia. Najlepiej smakują ciepłe!

3 komentarze:

  1. wykorzystałam dziś serki do upieczenia babki:) Twój przepis na gofry bardzo mi się podoba, musze kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, ale babka na serkach też brzmi bardzo ciekawie:) Mój ser miał być podstawą sernika, ale się nie uchował w lodówce;)

      Usuń
  2. Pyszne, choć moje nie wyszły chrupiące ;) świetna alternatywa dla placków i w sytuacji gdy nie wiadomo co zrobić z niedojedzonym serkiem 😂

    OdpowiedzUsuń