Sezon dyniowy
w pełni, a więc trzeba to wykorzystać! W ostatni weekend odwiedziłam cudowne miejsce - Zagrodę Dyniową w Plewiskach. Dziewczynki bawiły się w chowanego między dyniowymi górami, grzały przy ognisku, oglądały dynie w różnych kolorach (były i żółte i zielone, białe i nakrapiane) i rozmiarach (niektóre większe od nich), ważyły dynie i wybrały też swoje ozdobne do dekoracji przed domem. Dużą dynię do kuchennych eksperymentów też oczywiście nabyłyśmy😊 Powstało z niej ciasto dyniowe, zupa-krem dyniowo-pomidorowa oraz...koktajl. Pyszny!
Składniki:
1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
1 banan
200 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego mleka
cynamon, imbir
łyżka miodu
Wykonanie:
Zblendować puree z dyni, banana oraz jogurt. Doprawić miodem oraz cynamonem i szczyptą imbiru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz