wtorek, 4 kwietnia 2017

Napoleonki na herbatnikach z kremem jaglano-kokosowym

Napoleonki na herbatnikach powstają błyskawicznie i równie błyskawicznie znikają:) Są zdecydowanie lżejszą wersją oryginału, a dzięki użyciu kaszy jaglanej do kremu można je uznać za całkiem pożywną przekąskę. Drobnym grzeszkiem są tu herbatniki, ale grzeszki każdemu się zdarzają...;) Wybierając herbatniki warto wybrać te pełnoziarniste i z możliwie najkrótszym składem. A i tak zdecydowanie lepiej podać dzieciom (oraz schrupać samemu) taką przekąską niż tradycyjnego batona!



Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (może być tradycyjne lub roślinne - np. kokosowe)
1 łyżka masła
1 szklanka wiórków kokosowych (warto wybrać te bez dodatku dwutlenku siarki)
1 opakowanie pełnoziarnistych herbatników


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie najpierw zimną, a następnie wrzącą wodą. Zalać ją mlekiem (ja wybrałam kokosowe), doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Po ugotowaniu do kaszy dodać wiórki kokosowe oraz masło, zblendować na gładką masę i przełożyć nią herbatniki. Schłodzić w lodówce ok. godziny.



- Dobre - stwierdził Nastolatek (w ustach zbuntowanego wyrostka to prawdziwy komplement). - Ale nie mów mi z czego to jest zrobione, ok?
Zatem nie mówię, niech żyje w błogiej nieświadomości, że znów zjadł coś całkiem zdrowego;) W pewnym wieku zdrowe nie znaczy cool, ech...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz