czwartek, 6 kwietnia 2017

Cynamonowe gofry z sokiem jabłkowym

Uczciwie przyznaję, że gofry uwielbiam:) Za łatwość ich przygotowania, chrupkość chrupania i dowolność modyfikowania! Dzięki jednej z takich modyfikacji odkryłam, że gofry wcale nie potrzebują mleka, a zamiana go na sok jabłkowy ciekawie wzbogaca ich smak, dodatek cynamonu zapewnia natomiast piękny aromat. A cóż potrzeba więcej na podwieczorek, drugie śniadanie lub po prostu chwilkę przyjemności:)



Składniki:
szklanka soku jabłkowego
30ml oleju
1/2 łyżeczki sody
szklanka mąki (np. pszennej, orkiszowej, gryczanej) lub 1 /2 szklanki mąki i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki, dodajemy sok, olej i jajko, mieszamy mikserem do połączenia się składników. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz