środa, 22 lutego 2017

Krem marchewkowy z imbirem i pomarańczą

Do wiosny wciąż jeszcze daleko, a biała zima już za nami - w taki dzień koniecznie potrzeba mi optymisycznej, rozgrzewającej zupy w intensywnym kolorze:) Dziś wybór padł na krem marchewkowy, głównie dlatego, że Córka Młodsza postanowiła wynieść z naszego ulubionego warzywniaka całe naręcze marchewek!



Składniki:
łyżka oleju
2 cebule
pietruszka (korzeń i natka)
1/2 selera
kilogram marchewek
ok.2 cm świeżego imbiru
pomarańcza
pieprz ziołowy
2 litry wody lub bulionu (warzywnego, mięsnego)

Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmarzyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojoną w talarki pietruszkę, marchew oraz seler -chwilę podsmażać, a następnie dodać wodę, bulion warzywny lub bulion mięsny, a także sok wyciśnięty z pomarańczy oraz imbir starty na tarce. Gotować ok. 15 minut (do czasu kiedy warzywa zmiękną), zblendować, przyprawić ziołowym pieprzem i podawać np. z grzankami z razowego pieczywa oraz natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz