poniedziałek, 20 lutego 2017

Bakaliowe batoniki jaglane

Nagła ochota na słodką przekąskę czasem każdego dopada:) Fajnie wtedy mieć pod ręką coś co może zaspokoić tę ochotę, a przy tym jest zdrowe! Takie są bakaliowe batoniki jaglane - zdrowe, pyszne i banalnie proste. Można je dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione orzechy, nasiona, suszone owoce. Można stworzyć np.batoniki z orzechami włoskimi i żurawiną, z suszonymi morelami i migdałami, kakaowe z jagodami goji i z czym tylko chcecie... U nas dziś batoniki z prażonym słonecznikiem, dynią i siemieniem lnianym.



Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni
1/4 szklanki dyni uprażonej na suchej patelni
2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem, dodać kaszę jaglaną oraz pozostałe składniki i wymieszać. Blaszkę (małą keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach. Pokroić na prostokąty, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz