Składniki:
trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
jedna szklanka ciepłej wody
cztery łyżki oliwy z oliwek
25g drożdży świeżych
szczypta cukru
opcjonalnie dwie łyżki oregano/ziół prowansalskich/bazylii/suszonych pomidorów - dla urozmaicenia smaku ciasta
Przygotowanie:
Pokruszyć drożdże do miski, dodać szczyptę cukru i wymieszać je razem. Następnie dodać mąkę i przyprawy (jeśli chcemy ich użyć) i ponownie wymieszać. Dodać olej i stopniowo dolewać wodę wyrabiając ciasto. Należy wyrabiać je tak długo aż ciasto będzie elastyczne i będzie "odchodziło od ręki". Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (minimum 1 godzinę). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić. Jeśli lubimy pizzę na cienkim cieście rozwałkowujemy je na cienki placek, natomiast jeśli wolimy gdy ciasto jest grubsze rozgniatamy je dłońmi do odpowiedniej wielkości i zotawiamy na ok.15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy ulubione dodatki i pieczemy w zależności od grubości od 12 do 20 minut w 220 stopniach Celsjusza (spód pizzy powinień być zarumieniony).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz