piątek, 17 lutego 2017

Walentynkowa pizza z pełnoziarnistej mąki

Kiedy nie mamy szans na zorganizowanie romantycznej kolacji przy świecach pozostaje nam postawić na subtelny walentynkowy akcent jak...kształt:) Prosty trik, który nieco urozmaicić może walentynkowy obiad, rocznicową kolację lub inny ważny dla nas moment to przygotowanie potrawy w kształcie serca. Ja potawiłam na pizzę, bo któż jej nie lubi? Ja uwielbiam i moja rodzina też:) Taka zrobiona w domu niczym nie przypomina tej mrożonej z marketu podgrzanej w mikrofali. Z dodatkami można zaszaleć według własnych upodobań (Córka Młodsza,Córka Średnia i Nastolat zwykle sami szykują sobie swoje pizze świetnie się przy tym bawiąc), podstawą jest jednak ciasto!




Składniki:
trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
jedna szklanka ciepłej wody
cztery łyżki oliwy z oliwek
25g drożdży świeżych
szczypta cukru
opcjonalnie dwie łyżki oregano/ziół prowansalskich/bazylii/suszonych pomidorów - dla urozmaicenia smaku ciasta

Przygotowanie:
Pokruszyć drożdże do miski, dodać szczyptę cukru i wymieszać je razem. Następnie dodać mąkę i przyprawy (jeśli chcemy ich użyć) i ponownie wymieszać. Dodać olej i stopniowo dolewać wodę wyrabiając ciasto. Należy wyrabiać je tak długo aż ciasto będzie elastyczne i będzie "odchodziło od ręki". Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (minimum 1 godzinę). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić. Jeśli lubimy pizzę na cienkim cieście rozwałkowujemy je na cienki placek, natomiast jeśli wolimy gdy ciasto jest grubsze rozgniatamy je dłońmi do odpowiedniej wielkości i zotawiamy na ok.15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy ulubione dodatki i pieczemy w zależności od grubości od 12 do 20 minut w 220 stopniach Celsjusza (spód pizzy powinień być zarumieniony).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz