piątek, 1 maja 2015

Roladki drobiowe ze szparagami

Czas na trochę wiosny w kuchni! Zazieleniło się na dworze, czas, by zazieleniło się też na talerzach... Na lokalnym bazarku pojawiły się już szparagi, więc nie ma się co zastanawiać - trzeba coś z nich wyczarować:) Sezon szparagowy nie trwa zbyt długo, a warto go wykorzystać, bo szparagi są smaczne i zdrowe.I fajnie nadają się do malutkich rączek! Ja najczęściej wybieram te zielone, ze względu na czas ich przygotowania i fakt, że nie trzeba ich pieczołowicie obierać. Cóż, przy małych dzieciach czas jest zdecydowanie towarem deficyfowym...


Składniki:
pęczek zielonych szparagów
10 niewielkich polędwiczek drobiowych lub 2 duże piersi z kurczaka
pieprz, bazylia
1 jajko
do smażenia: olej kokosowy/masło klarowane/oliwa

Przygotowanie:
Polędwiczki rozbić tłuczkiem dość mocno (jeśli potrawa przygotowywana jest z piersi lepiej rozciąć ją wcześniej na cienkie plastry), oprószyć pieprzem i bazylią. Szparagi do roladek lekko podgotować (przez 1-2 minuty), pozostałe szparagi gotować nieco dłużej (około 6- 8 minut). Szparagi owinąć paskami mięsa, zamoczyć je w roztrzepanym jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po obsmażeni przykryć patelnię pokrywką i pozostawić jeszcze na kilka minut.

2 komentarze: