Pyszne, bardzo proste i szybkie, a do tego zdrowe - takie przepisy lubię najbardziej. I taka jest właśnie pasta z bobu! Do tego ma fajny, energetyczny zielony kolor. Najlepiej smakuje na chrupiących tostach czy świeżo upieczonym chlebku orkiszowym. Choć do pełni sezonu na bób jeszcze chwila (przełom czerwca i lipca) to już można zbierać ciekawe przepisy na to strączkowe, bardzo wartościowe warzywo! Oczywiście, najwierniejsi fani zjadają po prostu ugotowany bób z koperkiem, ale gdy już mają dosyć...polecam zrobić z niego pastę;)
Przepis:
1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta pieprzu (opcjonalnie inne przyprawy wg upodobań)
koperek
Wykonanie:
Bób ugotować z koperkiem i wyłuskać. Dodać sok z cytryny, oliwę, zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz