niedziela, 24 maja 2015

Domowy chleb orkiszowy (z maszyny do pieczenia chleba)

Od dawien dawna marzyłam o pieczeniu domowego chleba... Takiego, który wypełni dom zapachem, którego składu będę świadoma, do którego będę mogła dodać ulubionych dodatków i który będę mogła zjeść jeszcze ciepły i świeży! Zawsze jednak były ważniejsze wydatki, myśl, że maszyna do pieczenia chleba jest jednak bardzo "prądożerna", no i zajmuje sporo miejsca, a moja kuchnia raczej jest niewielka, ech... Ostatnio jednak, niespodziewanie, maszyna trafiła w moje ręce. A skoro trafiła całkiem za darmo, to jak mogłam odmówić jej przyjęcia?;)  Teraz mogę cieszyć się własnym, świeżym chlebem i bez obaw proponować go dzieciom, mając pewność, że nie ma w nim polepszaczy, spulchniaczy, barwników... Maszyna do pieczenia chleba to wprawdzie nie piec chlebowy, ale i tak uwielbiam pieczywo z niej! Dziś przepis na chleb orkiszowy na drożdżach, który pojawia się u nas ostatnio chyba najczęściej.



Składniki:
2/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej chlebowej
1/2 torebki czyli 3,5 g suchych drożdży

 Do chleba można dodać też ulubione dodatki - np. podprażone ziarna słonecznika czy dyni, sezam, posiekane orzechy, amarantus i wiele innych:)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do pojemnika w w/w kolejności. Nastawić na odpowiedni program. Po upieczeniu ostudzić.


 

3 komentarze:

  1. na jaki program lub na ile czasu najlepiej ustawic maszyne?:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Program bazowy, standardowy - w zależności od maszyny... U mnie maszyna niemiecka, już niemal antyk, a program konkretnie standard brot mittel;)

    OdpowiedzUsuń