czwartek, 16 kwietnia 2015

Orkiszowe ciasto cynamonowe

Fantastyczne ciasto do popołudniowej herbaty/porannej kawy/na spotkanie z koleżanką/dla poprawy humoru i z powodu wielu innych pretekstów:) Znika błyskawicznie! Zniknął nawet ostatni kawałek, który miał zostać sfotografowany, ech...



Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
0,5 szklanki brązowego cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu
2 garście migdałów w płatkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
250 ml (kubeczek) jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem i sodą, a także migdałami w płatkach. W osobnej misce roztrzepać widelcem jajka, wlać do nich jogurt i olej, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych, krótko zamieszać,  w jedną stronę, tylko do połączenia. Blachę (u mnie tortownica) posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać na nią ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem:)

Przepis, zmodyfikowany, zaczerpnięty został z bloga Moje Wypieki.

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie jest:) Dziś piekłam je po raz kolejny, ponieważ rano, po obudzeniu, Córka Średnia oznajmiła, że chce mi pomagać.-W czym chcesz mi pomagać?-pytam. -W robieniu tego ciasta co wczoraj!

    OdpowiedzUsuń