poniedziałek, 2 lutego 2015

Chlebek jaglany

Świetne na przekąskę na spacerze czy drugie śniadanie, a z pastą czy dipem mogą stanowić też podstawę posiłku. Po dodaniu ulubionych przypraw nabiorą takiego aromatu, na jaki macie akurat ochotę. U nas dziś z suszonymi pomidorami, oregano i słodką papryką;)


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
6 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
100 ml soku jabłkowego (lub wody)
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonych pomidorów
2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
opcjonalnie szczypta soli morskiej 

Przygotowanie:
Kaszę przepłukać najpierw zimną, potem gorącą wodą, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu szklankę kaszy zblendować z mąką, zmielonym siemieniem, sokiem jabłkowym, olejem i przyprawami. Dodać podprażony sezam i wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować w dość cienki prostokąt (nie jest to łatwe, ale możliwe;). Można przykryć masę kolejną warstwą papieru do pieczenia i docisnąć dłońmi do momentu uzyskania pożądanego kształtu. Piec 25-35 minut w temperaturze 180 stopni (w zależności od stopnia chrupkości jaki chcemy uzyskać).

Córka Średnia nadal strajkuje przeciwko misce kaszy jaglanej podanej na śniadanie, więc chlebki sprawdzają nam się rewelacyjnie. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z bloga Matki Smakoterapii.

2 komentarze: