piątek, 17 marca 2017

Warsztaty "Dieta dla mózgu ucznia czyli BRAIN FOOD"

Od jakiegoś czasu mam przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne dla uczniów oraz rodziców w szkole podstawowej. Tym razem nosiły one tytuł "Dieta dla mózgu ucznia czyli BRAIN FOOD". W trakcie warsztatu rodzice mieli okazję dowiedzieć się jaki wplyw m.in. na procesy zapamiętywania, koncentracji, kreatywnego myślenia ma to w jaki sposób się odżywiamy, a także dlaczego tak ważne jest dla funckjonowania naszego mózgu to co jemy i pijemy. Przyjrzeliśmy się także produktom, które warto włączyć do diety uczniów ze względu na ich korzystny wpływ. W kolejnej części warsztatów dzieci wraz z rodzicami  przygotowały sałatkę ze szpinakiem, gruszką i orzechami włoskimi, koktajl bananowo-gruszkowy z nasionami chia oraz kakaowe kuleczki z płatków owsianych ze słonecznikiem. Wspólnie upiekliśmy także ciasteczka z ciecierzycy, a następnie z wielką przyjemnością wszystko degustowaliśmy. Było pysznie, zdrowo i pouczająco, a przygotowane przez nas przysmaki zniknęły w mgnieniu oka! O ostatnie ciasteczka z ciecierzycy odbyła się nawet licytacja:) Sprawiło mi to ogromną radość, rodziców natomiast zadziwiło, że ich pociechy sięgnęły po zdrowe produkty i to ze smakiem...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz