czwartek, 12 lutego 2015

Chrupiące ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Chrupiące ciasteczka owsiane są ciekawym i smacznym pomysłem na "przemycenie" płatków owsianych, sezamu, słonecznika czy siemienia lnianego. Smakują nawet sceptykom zdrowszych zamienników typowych słodkości (czytajcie: mojemu Małżonkowi). Ów wspomniany Małżonek ostatnio stwierdził, że chciałby dostać całą blachę tych ciastek tylko dla siebie, tak, żeby nikt mu nie wyjadał... Taki to egzemplarz jest:)




Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki mąki owsianej (można zrobić ją własnoręcznie mieląc płatki owsiane w młynku do kawy;)
0,5 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
0,33 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1 jajko
6 łyżek sezamu
0,5 szklanki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego 

Przygotowanie:
Płatki owsiane, mąkę owsianą, cukier, sezam i siemię zmieszać w misce. Dodać słonecznik podprażony na suchej patelni. Całość zalać olejem, dokładnie wymieszać i zostawić na jakiś czas (u mnie to zwykle około 1 godziny). Po tym czasie do masy dodać rozmącone jajko i ponownie wymieszać. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.


1 komentarz:

  1. Świetna alternatywa do zwykłych ciastek, świetnie wyglądają! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń