piątek, 25 stycznia 2013

Ciasteczka owsiane

     Banalnie proste i szybkie, a przy tym pożywne:) Powstają zwykle przy okazji innych wypieków, sprawdzając się jako przekąska i z powodzeniem zastępując np. biszkopta.

Składniki:
płatki owsiane
mleko (w proporcji 1:1)
dodatki według uznania

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać mlekiem (łyżka mleka na łyżkę płatków) i pozostawić do zmięknięcia. Dodać ulubione dodatki np. rodzynki, daktyle, posiekane orzechy, słonecznik, owoce. Piec 15 minut w temp. 180 stopni. Można piec ciasteczka ułożone na pokrytej papierem do pieczenia blasze, ale ja polecam wykorzystanie silikonowych foremek do muffinów.


 Z porzeczkami:


Z rodzynkami:


Ze słonecznikiem, posiekanymi orzechami i miodem:




2 komentarze:

  1. A ja mialam ostatnio problem z kupieniem zwyklych platkow owsianych (ktore zawsze u nas w domu sa). W supermarkecie pusta polka, w mniejszym sklepie tej samej sieci wycofali je ze sprzedazy; mozna bylo tylko kupic pelne cukru paskudztwa smakowe (karmel etc.). Ale sie wkurzylam! To wciskanie ludziom mniej zdrowych opcji, zeby tylko wiecej zarobic...

    OdpowiedzUsuń
  2. w Szkocji w każdym sklepi są te zwykłe. Owsiankożercy - a to tak przy okazji
    Wyglądają cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń