wtorek, 25 listopada 2014

Placuszki jabłkowo-brzoskwiniowe

Placuszki są dla mnie jedną z potraw idealnych: mogą być pysznym śniadaniem na ciepło, lekkim obiadkiem czy przekąską na zimno. Dodatkowo można je zabrać "na wynos", zamrozić, dowolnie zmieniać ich bazę (czyli mus owocowy) oraz dodatki. A co najważniejsze - zawsze smakują, a zrobienie ich zajmuje dosłownie chwilkę:)))



Składniki:
mus jabłkowo-brzoskwiniowy bez cukru, ze słoiczka w spiżarce, lub świeżo zrobiony (równie dobrze może być to jakikolwiek inny mus na bazie musu jabłkowego np. jabłkowo-dyniowy czy jabłkowo-porzeczkowy)
mąka pszenna
jajko
cynamon
odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Łączymy ze sobą mus owocowy i jajko, dodajemy mąkę do uzyskania gęstego ciasta (jak ciasto na racuchy) oraz cynamon, mieszamy składniki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, ewentualnie można natłuścić patelnię odrobiną oliwy z oliwek, za pomocą pędzelka. Podajemy same lub z dodatkami np. jogurtem i malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz