Placuszki są dla mnie jedną z potraw idealnych: mogą być pysznym
śniadaniem na ciepło, lekkim obiadkiem czy przekąską na zimno. Dodatkowo
można je zabrać "na wynos", zamrozić, dowolnie zmieniać ich bazę (czyli
mus owocowy) oraz dodatki. A co najważniejsze - zawsze smakują, a
zrobienie ich zajmuje dosłownie chwilkę:)))
Składniki:
mus
jabłkowo-brzoskwiniowy bez cukru, ze słoiczka w spiżarce, lub świeżo
zrobiony (równie dobrze może być to jakikolwiek inny mus na bazie musu
jabłkowego np. jabłkowo-dyniowy czy jabłkowo-porzeczkowy)
mąka pszenna
jajko
cynamon
odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Łączymy
ze sobą mus owocowy i jajko, dodajemy mąkę do uzyskania gęstego ciasta
(jak ciasto na racuchy) oraz cynamon, mieszamy składniki. Smażymy na
mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, ewentualnie można natłuścić
patelnię odrobiną oliwy z oliwek, za pomocą pędzelka. Podajemy same lub z
dodatkami np. jogurtem i malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz