piątek, 11 stycznia 2013

Tarta jabłkowo-gruszkowa

Ta pyszna tarta znika ze stołu w mgnieniu oka:) Jest lekka, owocowa i prosta do zrobienia! Mniam...



Spód do tarty (wg przepisu na proste ciasto kruche):

250 g mąki pszennej
125 g masła + trochę do wysmarowania blachy 
ok.3 łyżek wody

Mąkę wsypać do miski, dodać masło pokrojone w drobną kostkę i wetrzeć je palcami w mąkę do uzyskania drobnej kruszonki. Za pomocą zimnego noża wmieszać wodę, dodając ją stopniowo, krzyżującymi się ruchami noża. Uformować masę w jedną  bryłę i delikatnie ugnieść. Następnie ciasto podzielić, odkładając odpowiednią część na spód i na boki tarty. Ciasto na spód rozwałkować, można też rozdusić je na płaskie placki i wylepić dno formy (wcześniej natłuszczonej).

Spód można wykonać też wg tradycyjnego przepisu na ciasto do słodkich tart, który zawiera cukier.

Sposobów wypiekania spodu jest kilka. Ja mam swój, niezawodny:) Ciastem wylepiamy tylko dno formy. Pieczemy 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia, w temperaturze 200 stopni. Formę wyjmujemy i po ostudzeniu wylepiamy brzegi tarty. Nakładamy nadzienie, co zapobiegnie opadaniu boków, i wypiekamy zgodnie z przepisem.

Nadzienie do tarty:

słoik musu jabłkowego (co najmniej wielkości słoika po gołąbkach:)
2 gruszki (lub 2 jabłka)
50 g masła
cynamon
odrobina cukru pudru

Na upieczony spód nakładamy mus jabłkowy. Na nim układamy pokrojone w plasterki gruszki lub jabłka. Rozpuszczamy masło i polewamy nim owoce. Posypujemy ciasto cukrem pudrem i cynamonem. Pieczemy 40 minut w temp.180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz