piątek, 30 listopada 2012

Zielona pasta z soczewicy

Dziś na śniadanie soczewica:) Zawiera ona lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Jako, że dopadło nas choróbsko takie wsparcie dla organizmu bardzo się przyda!

Składniki:
pół szklanki soczewicy zielonej
3/4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy z oliwek
świeży/mrożony koperek w dużej ilości
czarny pieprz do smaku

Wykonanie:
Soczewicę przepłukać na sitku zimną wodą, następnie zalać ją 3/4 szklanki wody i gotować, aż woda nie zostanie wchłonięta (ok.30 minut). Po ostudzeniu soczewicę zmiksować, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany), sok z cytryny, oliwę oraz koperek. Wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem. Jeśli pasta będzie wydawała się nadal zbyt mało wyrazista, dodać więcej czosnku i soku z cytryny. Podawać z pieczywem lub jako dip ze słupkami marchewki czy papryki.

2 komentarze:

  1. Mam wszystkie składniki (nawet koperek w zamrażarce). Jutro zrobię :-). Taki humus z soczewicy - super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Maya, mam nadzieję, ze będzie Wam smakować:) Daj koniecznie znać potem jak wyszła! Ja ją robię zamiennie z humusem, osobiście wolę humus, ale mój starszy syn na przykład woli tą pastę. Doczekała się nawet u nas w domu "pieszczotliwej" nazwy, związanej z pewnym programem o słoniach... Nie będę zdradzać, bo nie wypada;-)

    OdpowiedzUsuń