sobota, 24 listopada 2012

Muffiny bananowe

Takie muffinki są świetną przekąską, bardzo smaczną, prostą do zrobienia, a przy tym o wiele zdrowszą do tak popularnych biszkoptów czy innych słodkich, sklepowych ciasteczek! Ale uwaga - znikają w błyskawicznym tempie w brzuchach domowników:)
Składniki:
150 g mąki (ja daję pól na pół - białą i pełnoziarnistą, ale można też użyć tylko jednej z nich)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g masła
4 duże bardzo dojrzałe banany
2 duże jaja

Mąką przesiać do miski, zrobić zagłębienie w środku, dodać cynamon i proszek do pieczenia. Rozpuścić masło w rondelku. W 2 misce rozgnieść banany na gładką masę. Dodać rozbełtane jajka, roztopione masło, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, delikatnie wymieszać i rozłożyć do foremek. Piec 10-15 min w 190 stopniach

Przepis pochodzi z "Książki kucharskiej. Bobas lubi wybór".

1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis. Zamiast proszku dałam sodę i też bardzo fajnie wyszły. PozdrawiaM.

    OdpowiedzUsuń