wtorek, 25 listopada 2014

Leczo z kabaczka

 

Niemowlę i leczo? Dlaczego nie? Wystarczy pamiętać, żeby pokroić warzywa tak, by dziecko mogło je chwycić!

Składniki (na 2 osoby dorosłe + dziecko):
1 średniej wielkości kabaczek
1 nieduża cukinia
2 papryki
3 pomidory
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
koperek, słodka papryka w proszku
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Dolać niewielką ilość wody, przykryć garnek pokrywką i poddusić cebulkę. Następnie dodawać kolejne warzywa: paprykę pokrojoną w paski, pomidory (obrane ze skóry, pokrojone w kostkę), kabaczka oraz cukinię (można ją obrać, ale ja młodą cukinię od 9 m.ż. podaję córci ze skórką). Dodać łyżkę przecieru pomidorowego oraz przyprawić koperkiem i słodką papryką. Dusić do miękkości. Podawać z kulkami z ryżu lub z pieczywem.

1 komentarz:

  1. Ja też robię takie leczo z kabaczkiem, tylko nie wiedziałam, że kabaczek nazywa się kabaczek :-D. Człowiek całe życie się uczy...

    OdpowiedzUsuń