Rzeżucha nie tylko wielkanocna czyli sałatka z pomarańczą
Tradycyjnie rzeżuchę wysiewamy na Wielkanoc, ale warto o
niej pamiętać przez cały rok. Jak podają mądre źródła jest bogata w łatwo przyswajany jod, zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę,
chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Ma właściwości oczyszczające nasz
organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na
jamę ustną i układ pokarmowy. A w dodatku można wyhodować ją samemu i jest pyszna! Dziś w sałatce z pomarańczą Gabrysi i starszakom smakowała bardzo:) Całkiem dużo zniknęło jej z talerzyka, mimo, że to nasze pierwsze próby sałatkowe.
Składniki:
1 pomarańcza
kilka liści sałaty (rzymskiej, lodowej lub kapusty pekińskiej)
rzeżucha
Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz
1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki usuwając dokładnie białą błonkę (trochę jest z tym zabawy). Sok, który wypływa odlać na sos. Dodać do niego oliwę, ocet i trochę pieprzu do smaku. Porwać na kawałki sałatę, posiekać rzeżuchę. Wymieszać składniki, ułożyć na talerzykach lub w miseczkach, polać sosem.
Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z książki kucharskiej "Bobas lubi wybór".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz