Owsianka należy do naszych ulubionych śniadaniowych smakołyków. Zwłaszcza zimą fajnie jest zjeść rano coś ciepłego! Porzeczkowa owsianka jest przyjemnie kwaskowa, co równoważy słodycz dojrzałego banana i daktyle. Dodatkowo porzeczki są wspaniałym, naturalnym źródłem witaminy C, przez co wzmacniają odporność organizmu, a o tej porze roku przydaje się to bardzo.
Składniki:
płatki owsiane - 1 szklanka
woda mineralna
spora garść porzeczek
nieduży, ale mocno dojrzały banan
3 posiekane daktyle
szczypta imbiru
popping z amarantusa
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą mineralną i gotujemy ok.15 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. W miarę potrzeby dolewamy nieco wody, tak, by owsianka nie przywarła do garnka, ale by była gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy imbir, porzeczki, rozgniecionego banana oraz posiekane daktyle.Ja o tej porze roku używam mrożonych owoców, w sezonie oczywiście świeżych. Także dojrzałe banany mam zamrożone, tak, by zawsze mieć je "pod ręką":) Gotową owsiankę posypujemy poppingiem z amarantusa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz